Primera tertulia a "Martillo y Costal"

Membres de les germandats amb passos a costal de Catalunya presents a la tertulia.
Ahir es va fer a l'Espai Gatassa de Mataró la primera tertúlia confrare del "Martillo y el Costal".
Aquest tipus de tertúlies són molt habituals en regions on hi ha molta tradició de passos i misteris portats a costals.
Moment de la taula de debat.
La Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza va impulsar aquesta primera trobada i va comptar amb capatassos dels misteris de Ntro. P. Jesús Nazareno de Mataró, de Las Penas del Vendrell, del Cristo de la Buena Muerte de Cornellà, del Cristo de la Paz de Castelldefels i de l'Esperanza Macarena de Manresa.
En la primera part l'historiador confrare Héctor López va explicar la presencia de les formes de portar els misteris a Catalunya. En particular es va centrar en la presencia a gravats, algunes imatges i referències dels passos tipus taüt que ja eren presents fa segles a Girona, Barcelona i en particular a Mataró. Malgrat aquesta presencia eren molt diferents als que es coneixen avui dia al ser petits i portats per 6-8 persones que eren contractades per a fer aquesta funció.
Després de la Guerra Civil espanyola i diferents factors als anys 60 van fer gairebé desaparèixer aquest tradició. La influencia del Sud i la població nascuda a Andalusia, Llevant i Extremadura va impulsar aquesta presència a Catalunya amb un accent més sevillà i fa que avui hi hagi a Catalunya 8 passos portats en aquest estil.
Dos costals i un llamador davant un estendard bacalao van ser presents.
Acabada la breu ponència es va composar una taula amb Santiago Obrero, Ildefonso Muñoz, José Manuel Padilla, Francisco Javier Delgado  y Álvaro Mazanares, tots ells capatassos i costaleros de les confraries presents a la tertúlia. 
Jordi Merino dirigint preguntes també al públic.
Es van dirigir diferents preguntes recollides prèviament en un debat conduït per Jordi Merino, on es van introduir preguntes sobre com van ser els inicis de les confraries i perquè la intenció de portar a costal, quina va ser la influència. També es va tractar el rol dels costaleros: com han de preparar-se tant física com religiosament, què ha de menester una persona abans i per a posar-se un costal sota un pas, quins compromisos han de tenir... així com d'altres debats presents només en algunes confraries sobre si s'han de fer relleus, passos mixtos i quina és l'edat mínima acceptable.  En una altra part de la tertúlia l'atenció es va centrar en el paper dels capatassos: com es gestionen les quadrilles, el grup humà de les persones, quins són els moments més difícils que passa un capatàs, si les juntes i priostries deixen fer les iniciatives proposades....
El petit catapàs tancant amb la llamada l'acte.
La darrera part va comptar amb diferents preguntes per part del públic assistent que va generar interessant debat respecte a la implicació en la vida de les germandats, en l'assistència  a cultes, les dificultats en els assajos, així com garantir el relleu i impulsar gent jove.
A tenor d'aquesta darrera pregunta es va parlar la realitat de les Creus de Maig que, fins on se sap, se celebra processó en ciutats com Castelldefels, Mataró i Hospitalet de Llobregat i són una font important per a que els més petits tinguin el seu moment i segueixen el que veuen en els seus pares i mares.
 
L'acte el va cloure el Vice-Hermano Mayor, Javier Lechuga agraint l'assistència i tancant amb una llamada per part d'un capatàs infantil de Creu de Maig de Cornellà, i amb la porta oberta a fer-ne una altra tertúlia en el futur en una altre ciutat. 
Héctor López durant la seva intervenció

Moment del debat. A la imatge Santi Obrero (Esquerra) i Ildefonso Muñoz (dreta)
 

Potser t'agraden aquestes entrades