Va de Saetas, divendres, dissabte i diumenge

Va de Saetas, el proper cap de setmana diferents entitats de la ciutat de Mataró i amb la col·laboració de les confraries i germandats organitzen diferents esdeveniments al voltant d'aquest cant popular i tradicional.

Cartell Exactació a la Saeta del Círculo Flamenco

Als anys seixanta a les processons de Mataró alguna es deixava sentit, sobretot dedicada als misteris amb un accent més sureny com era el de l'Esperança. Molts antics confrares no entenien aquella expressió de cant popular, ancestral i d'oració cantant, però molts escoltaven com les silencioses i austeres processons de l'antigor eren trencades per una improvització d'un cantaor o cantaora.

Amb la recuperació de les processons a finals dels anys vuitanta tímidament van començar a entrar les Saetas a la ciutat.
la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza va impulsar un concurs de Saetas que va atraure cantaors i cantaores de renom a la ciutat atès els econòmics guardons que hi havia. Amb el temps però, aquest concurs es va transformar en una Matinal de Saetas, que cada diumenge de Rams al matí concentra gent que vol aprofitar després de les palmes per trobar-se amb amics confrares o per escoltar aquest bell cant. Aquest any en farà 30 des d'aquell impuls.

Però amb el temps, més enllà de les confraries i germandats, algunes entitats com l'ACA Harmonia,  el Círculo Flamenco o la Hdad. Divina Pastora també han recollit aquella tradició popular centenària d'un poble que Lorca recollida en el Cante Jondo, o la Saeta d'Antonio Machado i que Jona Manuel Serrat va popularitzar.

Cartell Exaltación a la Saeta 2018 de la Hdad. Rociera Divina Pastora
Una tradició que avui a Mataró es viu i es present i que el proper cap de setmana diferents entitats de la ciutat en faran ressò.

Cartell del XII certamen de Saetas

Més informació aquí.

Potser t'agraden aquestes entrades