Entrevista d'Avui. Francisco Luque, amb motiu 40 aniversari Casa Andalucía a Mataró i el Rocío



Avui parlem amb Francico Luque, que és president des de l’any... de la Casa de Andalucía de Mataró i que aquests dies es notícia per la celebració del seu aniversari fundacional i la celebració del Rocío.

Primer de tot moltes felicitats pels 40 anys de presència de la Casa de Andalucia a Mataró. Una entitat que, a part de llarga tradició en tant que casa regional,  com escola de ball, com espai de trobada i de divulgació de la tradició i cultura del Sud, també porta molts anys impulsant la Romería Rociera.



La Setmana passada van començar els actes de la Romería Rociera amb la celebració de la Santa Eucaristia dedicada a la Vírgen del Rocío, la processó pels carrers de Cerdanyola i l’elecció de les rocieres majors. El proper cap de setmana és el gruix de la festa. Que trobarem aquest any en el Rocío, que és com coneixem popularment el conjunt de la festivitat i activitats?

Què trobaran els i les visitants al Parc Forestal?

Trobaran una festa molt variada. I com variada que és hi haurà una gran combinació entre tradició religiosa i festa.  Pel matí hi ha la celebració religiosa i tot va dedicat a la Verge del Rocío. Els romeros i las romeras i tota aquella persona atreta i devot de la Verge podrà anar en Romeria fins al parc. Un moment que any rera any té més persones ja sigui que fan la caminata per tradició, com a símbol de peregrinació o ambdues coses al mateix temps. És un moment vell veure pels carrers la Verge i gaudir del moment de l'arribada al Parc on hi haurà una Solemne Missa. Acte seguir la Verge passa per les casetes i comença un altre moment el de la festa i la família. Durant el dinar les casetes bullen de famílies i comença el moment de la festa, del cant, del ball, de gaudir dels amics i amigues, per a conviure. Una gran part lúdica. 
Vírgen del Rocío. (Mataró)

Trobaran una gran festa capaç de combinar la fervositat religiosa marina al Rocío i també la festa. 

...una bona oferta folklòrica per als que vulguin gaudir de la festa i tradició andalusa tan viva. En relació a la part religiosa, creu encara és ben viva a Catalunya la devoció a la Blanca Paloma , aquesta advocació de Maria?

És ben viva. En el cas de Mataró la part religiosa cada vegada va a més. Com he dit, hi ha molta gent que es desplaça a peu darrera la Imatge i viu d'aquests moments en família. Aquesta devoció a Mataró és molt arrelada i els rocieros viuen aquesta festa tot l'any amb intensitat. 
I també té el seu lloc en el calendari festiu local. Hi ha per exemple casos de gent que al mes de gener ja ens pregunta quan es farà el Rocío per que volen planificar alguna comunió, alguna boda o fins i tot alguna sortida. 

Són 40 anys d’entitat,  de la Casa de Andalucía a Mataró... què ha canviat en 40 anys?

Ha canviat molt la casa, molt l'entitat.  Els fundadors eren persones amb moltes ganes, un grup d'amics i poc a poc l'entitat ha anat creixent fins el moment actual on som una entitat reconeguda, una entitat amb fal·lera. I tenim renom a molts llocs d'Andalusia i saben que a Mataró hi ha una Casa com la nostra. Els fundadors no s'esperaven que anéssim a créixer tant i avui dia som hereus d'un gran camí. Val a dir que 40 anys donen per molts moment i anècdotes i n'hi ha hagut molt dolços i també problemes. Però penso això ens dona valor i energies per a seguir endavant. 
Per la meva part és un orgull haver estat molts anys i participar d'aquest aniversari. Ha canviat molt l'entitat. 
Elecció de les dames d'honor i Rociera Major 2016 a Mataró. 
Quins reptes de futur es presenten com a entitat?
A mi m'agradaria uns altres 40 i uns altre 40.... i poder celebrar moments com l'actual. La nostra entitat ha de continuar, fer valdre el nostre projecte consolidat. Penso que no som de les entitats més potents de Catalunya però si de les més consolidades i tenim un bagatge, experiència i molta molta il·lusió per a continuar.  I sobretot per a demostrar la nostra alegria d'haver arribat fins aquí. 

Francisco Luque dirigint l'acte. 
Aquest és un espai dedicat al món confrare, creu que la presència d’entitats com la seva i la tradició andalusa també s’ha fet present a la setmana Santa mataronina? I a Catalunya?

Penso que si . Qualsevol antropòleg o sociòleg que treballa la diversitat explica com els processos migratoris són experiències enriquidores.  En el cas de la població andalusa va ajudar a créixer la nostra societat actual i també va incidir en el món en el fenomen de la Setmana Santa. 
La immigració aporta noves costums, noves vivències, formes d'entendre el món més immediat... i en el cas de Mataró hi ha una gran combinació entre la gent del poble andalús i la població catalana. I no només a Mataró sinó arreu de Catalunya.  I com no, els andalusos també ens hem enriquit i après molt d'aquesta acollida i del nostre procés migratori. 
Actuació de ball a la plaça d'Andalusia el proppassat 1 de maig. Aperitiu del que es viurà el proper cap de setmana. 

Vull cloure aquesta entrevista convidant a tots els lectors d'aquest espai webbloc a participar i viure de la Romería, ja que ningú és estrany a la nostra Casa i tots podem gaudir de la festa. 


Programa.

Divendres, 6 de maig 
- a les 22:00 Acampada de Romeros

Dissabte, 7 de maig 
- a les 19:00 Actuacions de Cuadros de Baile de la Casa de Andalucía en Mataró
- a les 21:00 Actuacions de Cuadros de Baile de la Casa de Andalucia, Escuela de Baile de Susana Salvador i Grupo Flamenco "Con otro Aire".

Diumenge, 8 de maig
- a les 08:00 concentració rociera i ofrena floral a la Vírgen del Rocío.
- a les 08:15 sortida en romería.
- a les 12:30 Missa rociera
- a partir de les 17:00 Festival de Baile Andaluz amb Casa de Andalucia en Mataró, A.C.A. Hdad. La Harmonía i Casa Cultural Sabor Andaluz. 
- al final comiat de la Vírgen del Rocio. 

Potser t'agraden aquestes entrades