Els Misteris de Divendres Sant


Armats de Mataró

Els Armats obren la processó General de Divendres Sant des de 1990 que es van recuperar les actuals processons. La seva presència a les processons mataronines en tant que "caps de ferro" o " els del murrió", està documentada ja a 1705. 

Els armats són els soldats de l'Imperi Romà present a la Jerusalem ocupada. Són presents a la Passió de Nostre Senyor perquè varen fer captiu a Jesús després que els jueus l'apressaren a l'Hort de Getsemaní. També el van portar a Ponç Pilat -qui es va rentar les mans-, es sortejaren la seva túnica, el coronaren d'espines, el crucificaren i li van clavar la llança al costat. També, un centurió romà, es va adonar i va exclamar " veritablement aquest home era fill de Déu". 

La Processó General és oberta pels Armats, qui van ser anomenats "soldats de pau" per Sant Joan Pau II. Ho fan amb les seves evolucions i desfilades, patrimoni cultural de la ciutat. 

Els Armats, a més processionen acompanyant la imatge de Jesús Captiu el Diumenge de Rams, a l'Homenatge a la Ciutat i la Processó del Silenci el Dijous Sant, i també en la recollida del Sant Crist el Divendres Sant. 

Oració del Senyor a l'Hort.

Jesús prega a l'hort de Getsemení. Demana als seus deixebles el deixin sol perquè vol pregar al Pare. L'hora és a prop i Jesús ho sap.

Els homes de Caifàs ja han sortit a prendre Jesús i fer-lo captiu.

Aquest moment de la passió és el que recull aquesta confraria, de les mes antigues de la ciutat i que mante el seu estil de pas i imatges d'escola olotina.

Una confraria que processiona a la Nit del Silenci i a la Processó General. Ací us deixem uns moments de l'inici el Divendres Sant.

Jesús Captiu

Mentre Jesús és  a l'hort de Getsemaní resant i els deixebles descansant s'apropen a ell Judes i un tumult de persones. Judes ven al fill de Déu amb un bes per indicar qui és el Mestre. Acte seguit els diferents membres del Sanedrí i diferents jueus arresten a Jesús. L'apressen i el fan captiu.  Aquest moment és el que es pot veure el Diumenge de Rams en l'acte sagramental de l'Escenificació del Prendiment. Davant la Basílica mil·lenària de Santa Maria s'escenfica aquest acte que dóna inici a la processó del Prendiment en el moment que fan entrada els Armats per a portar el Captiu davant de Ponç Pilat. 

La Imatge de Jesús Captiu, motiu del cartell 2015, celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. Es pot veure aquesta imatge processionar únicament en la processó del Prendiment


Mare de Déu dels Dolors 

 El Misteri dels Dolors te una llarga tradició i fort arrelament a la Setmana Santa catalana.

La Setmana Santa comença el Divendres de Dolors, i a Mataró actualment es manté viva la Venerable Congregació dels Dolors i coexisteix amb la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors on aquesta advocació de Maria és la seva titular.

Aquesta imatge processiona en la processó de Maria al peu de la Creu i el Divendres Sant en la Processó General sota talem brodat i a esquenes de nombrosos portants i amb l'acompanyament de la seva agrupació musical.

La Coronació d'Espines
Un altre Misteri del Divendres Sant és la Coronació d'Espines.  Emula el moment on els soldats romans es mofen de Jesús, li piquen, el vexen i el coronen amb espines. 

Aquest Misteri és un de les antigues processons de Mataró i actualment és processionat per la Confraria de la Coronació d'Espines que està adscrita a la parròquia de Sant Pau.

Aquest Misteri surt en Processó de la Coronació el Dissabte de Passió, la Nit del Silenci i Divendres Sant.

La Verònica

La Confraria de la Verònica és una de les més antigues que actualment processiona tant a Mataró com a l'Arxidiòcesi de Barcelona.

Aquesta confraria, de la mà del Col·legi Salesians, porta el moment de la Passió on les dones de Jerusalem renten la cara a Jesús en el camí del Calvari.

És un grup escultòric de diferents imatges de l'escola olotina i és portat amb l'essència dels seus orígens sobre rodes.  Els Natzarens de blanc i marronet es caracteritzen per la seva austeritat i serenor.

Jesús el "Nazareno"

Jesús va néixer a Betlem, va estar a Egipte... però gran part de la seva vida va transcórrer a Natzaret, una ciutat al nord de Jerusalem.  Així se'l va conèixer Jesús el natzaré, el de Natzaret.  En la Passió al Natzaret se li diu a la imatge de Crist que va per la Via Dolorosa camí del Calvari amb la creu a sobre. Una imatge que la tradició ha escenificat en tants i tants llocs del mediterrani d'un Jesús carregant la Creu amb l'esquena i coronat d'espines.

A Mataró existia una imatge del Natzaré que encara es conserva a la Basílica de Santa Maria, però sense Creu, però des que es van recuperar les processons és una imatge tallada la que processiona sobre un pas de tro portat a l'estil sevillà de costal.  La Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza, germandat que processiona aquest Misteri, copia l'estil propi sevillà de la Setmana Santa tant en la forma de portar el Nazareno, com en les seves xicotades i fins i tot amb el seu acompanyament musical de la seva banda de tambors i cornetes. 

Aquest Misteri precedeix al de la seva mare, sota l'advocació de Nostra Sra. de l'Esperança, i surt en processó la nit del Dijous Sant al barri de Cerdanyola i el Divendres Sant juntament amb la resta de confraries i germandats.  

La processó del Dijous Sant aquest 2017 ha estat etiquetada popularment com “ la noche morada” o “la madrugá de Mataró”.

Nuestra Señora de la Esperanza

La imatge de Nuestra Señora de la Esperanza és un dels darrers misteris en incorporar-se a la Processó General tot just ara fa setze anys. És una imatge que emula el dolor de la Mare que veu com el seu fill porta la creu dels homes sobre les seves esquenes. 

Una Mare que espera, una mare que inspira Esperança en el patiment, el major dels patiments. Inicialment aquesta Mare de Déu era de Glòria, ja que simbolitzava l'espera, l'expectació del naixement de Jesús; però en la iconografia i tradició a partir del s.XVI es comença representar en la Passió com a Esperança Dolorosa. Apareix l'Esperança enmig del gran dolor com la victòria final després de la mort. Malgrat l'esperança, i que es representa en una mare de Déu amb saia blanca - al·ludint a la puresa de les inicials esperances-  i amb verd que és el triomf de la vida sobre la mort. 

Aquesta imatge, d'estil sevillà, és també la titular de la Hermandad de Ntro. Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza de Mataró. Aquesta confraria fa estació de penitència a la Processó de Dijous Sant al barri de Cerdanyola i a la Processó General i porta acompanyament musical de banda de tambors i cornetes. Inicialment les portants eren dones  però atès el caràcter familiar de la Germandat en els darrers anys s'han incorporat homes. 


Sant Crist de l'Agonia. 

La Confraria del Sant de l'Agonia, tot i ser refundada fa ja vint-i-cinc anys, era una de les confraries antigues de la ciutat i que disposava de portant i de pas de tro. Fins i tot després de la guerra va ajudar a revifar alguns Misteris com el del Sant Sepulcre.

Aquest Misteri de Jesús en Creu contemplat per la seva Mare (element que es va afegir fa pocs anys) recull els moments previs a la mort. Són moments d'agonia, de gran patiment. Malgrat això la cara del Sant Crist recull certa serenor i tranquil·litat en aquest moment que sap que la tot està fet; però amb la vista posada a l'infinit.  El Misteri del Sant Crist de l'Agonia actualment processiona la nit del Divendres Sant; però també surt en el Via Crucis de la Llàntia el Diumenge de Rams, i en alguna ocasió - com ha estat enguany- és la  imatge que presideix el Via Crucis Interparroquial.

En la Processó General el Misteri es portat en pas de tro vers en l'estil de portants del Sant Crist però aquest 2017 anirà en estil tradicional català en bossa.


Sant Crist de la Bona Mort

Un altre Misteri del Sant Crist és el de la Bona Mort. Imatge del moment de l'expiració, del moment que Jesús mort a la Creu després de la captiveri, la Passió i la crucifixió i el cop de llança al costat per part del soldat romà longinus.

Aquest Misteri és portat a l'estil tradicional en bossa. És un estil tradicional català on l'home ajuda a suportat la imatge. Simbòlicament l'home vol ajudar a portar la Creu del Crist que acaba de morir.

Darrera d'aquest Sant Crist els preveres de l'església de Mataró acompanyen la processó. És una tradició que es remunta temps ençà quan les processons no tenien un ordre cronològic i aquesta era la que tancava. Amb la incorporació de consiliaris a les confrares, cada prevere va amb la seva confraria. 

Aquesta imatge processiona la nit del Divendres Sant, però també ho fa en els Via Crucis de Santa Maria i l'interparroquial. De l'antigor de Mataró es troben moltes similituds amb la Puríssima Sang de Jesucrist.


El Sant Sepulcre. 

La parròquia de Sant Josep disposava després de la guerra d'un Sant Sepulcre, que actualment es conserva. 

Aquest Misteri va començar a processionar amb la recuperació de les processons a Mataró gràcies a un grup de persones del barri dels Molins que es van constituir com a Confraria del Sant Sepulcre seguint la tradició de portar una gran palma darrera del Crist mort i jacent, gràcies a la família Castellà del s.XVIII que ho va instaurar tot seguint el que es feia a Barcelona. Ara bé, la imatge que actualment processiona n'és una altra de nova i que ha estat motiu del cartell de la Setmana Santa 2014. 

Seguint l'impuls del Sant Crist de l'Agonia, els confrares porten una vesta amb coll obert, molt característic de Mataró i de rigorós negre. Jesús està mort en el Sepulcre.  A diferència del passat, a l'actualitat no hi ha cap element que tanqui el cos mort, és obert i vol expressar el gran patiment del fill de l'home en les llagues i nafres del seu cos i del seu rostre. 

Aquest Misteri surt en processó a part de la Processó General el Dissabte Sant en la Processó del Silenci. 


La Soledat.
La Soledat és el darrer dels Misteris de la Processó General. Emula el moment que la Mare es queda sola. Sap que la vida triomfarà a la mort; però s'ha quedat sola, ja no té el seu fill. Malgrat Jesús li va dir - Mare aquí tens al teu fill referint-se a l'apòstol Joan estimat- , ella està sola. Ella és la testimoni, la primera testimoni de la vida, passió i mort de Jesucrist. Està sola i trist en aquest moment.

La Germandat Nostra Sra. de la Soledat, fundada a mitjans dels anys vuitanta, és qui va adquirir una nova imatge de la Soledat i va començar a processionar-la pel barri de Cirera, la Processó General i Dijous Sant.

Actualment aquest Misteri surt en processó la nit del Divendres Sant i el Dissabte Sant a la Processó del Silenci juntament amb el Sant Sepulcre, i abans de Setmana Santa a una processó que recorda la Coronació de la Verge.

Una gran característica d'aquest Misteri és que és portat exclusivament per dones i va acompanyat per banda de tambors i cornetes.

I la  nit del Silenci, el Dijous Sant també processiona la Mare de Déu dels Dolors, de la Venerable Congregació dels Dolors.