Festivitat de la Immaculada Concepció.


Interior de la parroquia.
S'apropa el mes de desembre. Un mes molt significat per la comunitat cristiana tant per la celebració i preparació durant l'Advent, l'expectació, el naixement de Nostre Senyor Jesucrist... però també per la festivitat de la Immaculada Concepció.
 
Aquesta feta és molt notable a llarg del mediterrani, també a Catalunya, i amb el temps també s'ha anat assignant a Mataró de la mà de les confraries i germandats.
 
De manera concreta una de les celebracions es fa a Mataró de la mà de la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza, i una altra - també amb accent mataroní- és fa a la ciutat  Comtal de Barcelona amb la col·laboració de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors amb d'altres entitats.
 
Aquest any però hi haurà un especial accent a Mataró en aquesta celebració, i a Barcelona la Mare de Déu dels Dolors serà la imatge que presidirà la processó.


La celebració de la Immaculada Concepció.


La devoció a la Immaculada Concepció ve de llarg. De fet hi ha tot un revulsiu a aquesta presència en ple s.XVI a Espanya i posteriorment a tot el Mediterrani i a Amèrica Llatina.

Tot i que el reconeixement del Dogma no va venir fins el  s.XIX l’art barroc espanyol i català i totes les expressions artístiques cristianes posteriors en fan dolça menció i presència sempre.


Malgrat que sembli una devoció pròpia de la Contrarreforma a les Sagrades Escriptures tant al Càntic dels Càntics com en el propi Apocalipsi hom pot trobar diferents mencions, i que va servir per a que en l’art es recollissin símbols i una imatge d’una Maria jove, càlida, afectuosa i tendre. Una que com el seu Fill, Nostre Senyor. no van conèixer cap macula ni pecat.

El 8 de desembre és festa per als cristians d’arreu. Se celebra aquesta festivitat, que en el cas d’Espanya a més és festa perquè és Patrona recollint tots els episodis històrics i importants fets a l’empara de la protecció i salvació de Maria.

Des de sempre a Catalunya hi ha hagut una presència important de les imatges de la Inmaculada, allunyada de les de Murillo i d’altres autors, ja que ren més essencialistes, populars, alegres... i d’una gran expressió popular. Malgrat això hi havia d’algunes importants com la del mestre del barroc Antoni de Viladomat o d’altres de l’Amadeu i moltíssimes de petits artistes barcelonins que van fer a finals del segle passar nombroses capipotes per a cases i temples. La gran riquesa d’aquestes imatges va acabant desapareixent en la Guerra Civil, com va ser el cas de la bellíssima Imatge que hi havia a Santa Maria de Mataró obra de Domenech Talarn.


A Barcelona província als any 70 van suspendre’s, suprimir-se o desaparèixer gairebé en la seva totalitat tots els actes d’expressió pública de fe, sobretot les processons de Setmana Santa. Les processons de Glòria van resistir-hi una mica més per les festes patronals, festivitats locals o moviments parroquials,, tot i que també van acabant transformant-se o desapareixent.


Nens atents a una celebració de la festa de la Immaculada.
En relació a les festivitats de la Inmaculada Concepció sempre ha estat present en totes les parròquies com a dia important d’alegria i celebració per a les comunitats cristianes. Les processons al carrer però han estat una altra cosa. Fins on se sap, en pocs llocs s’han mantingut i ha tingut preeminència la recuperació a Barcelona Ciutat l’any 2001 gràcies a l’impuls del Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi i també la de Mataró, com afany i desig de la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza des de l’any 1999.

Existeix altracop, en el món de les confraries vinculació estreta entre ambdues ciutats, no només per aquest fet sinó que també la imatge que es processiona a Mataró és hereva d’aquells temps de 1890 a Barcelona.  I

La festivitat de la Santíssima Concepció de Maria a Mataró.

Un altre any la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza impulsa aquesta celebració al barri de Cerdanyola juntament amb la comunitat de Maria Auxiliadora. El dia 7 començarà amb la vigília Mariana, hi haurà una solemne processó el dia 8 i clourà amb un dinar de germanor.
 
Cartell 2017


La Mare de Déu dels Dolors presidirà la processó de Barcelona.

Taula rodona en la IV edició de les xerrades sobre la Immaculada.
Altracop la Germandat Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors participarà dels actes de la festivitat a Barcelona. De fet ja hi ha hagut alguns actes previs, però la notíci és que enguany Ntra. Sra. dels Dolors anirà en aquesta processó anant ataviada amb els colors associats al Dogma de la Immaculada Concepció.
 
Des de la Confraria s'està organitzant aquesta sortida per a les persones de Mataró que vulguin participar.



 

Potser t'agraden aquestes entrades