3 de maig Festa de la Innvenció de la Santa Creu



Santa Elena va ser la mare de l’emperador Constantí I el Gran. Segons narra la historiografia ella va ser la persona que més va influir al seu fill per tal que legalitzés la llibertat de culte a l’Imperi Romà i així els cristians deixarien de ser perseguits i torturats per les seves pràctiques religioses.

Festa de la Santa Creu a Mataró 2016
 La tradició explica que Elena de Constantinoble, va ser una protoarqueóloga i va fer un viatge a Terra Santa per a cercar els vestigis que se subscrivien en els Sants Evangelis. Diu la tradició que, gràcies al suport de l’ancià Judà va poder ubicar on estava enterrada la Santa Creu així com restes de la llança de Longinus i els claus , així com també d’altres restes com les dels Reis Mags.

Diu la tradició que va portar a Roma aquestes restes i des d’allà es van escampar arreu d’Europa, des de Colònia, Roma, inclús Barcelona.... i va començar tot un costum a l’Edat Mitjana de devoció a vestigis, relíquies ... vinculats a la vida de Jesús i dels Sants.

La invenció de la Santa Creu avui a Catalunya

 
 La festa de la Santa Creu es remunta a l’Edat Mitjana i recorda la “descoberta” de la Santa Creu i impuls d’aquest símbol al catolicisme.

També es diu que la Creu va passar a ser un símbol notori a Roma, primerament amb el Crismó, que va ocupar un lloc rellevant a estendards i lictors després que el mateix Constantí somiés que “amb aquest símbol venceria” a Majenci.

Processó infantil Cornellà de Llobregat

La veritat és que el Crismó va començar a aparèixer a monedes de l’època i va ser la primera aparició pública i en un lloc preeminent dels símbols cristians.

A part dels canvis que ha tingut de calendari aquesta festivitat, ha arribat als nostre dies anomenada Creus de Maig,  Festa de les Creus,  la festa de la Invenció de la Santa Creu i   festa de la Santa Creu

Era una festivitat molt celebrada, sobretot pels infants, arreu de Catalunya i es va mantenir gairebé inalterable fins entrada la dècada dels anys 20 del segle passat.


Festa Santa Creu el Vendrell 2016
Avui dia a Catalunya han reaparegut processons infantils de Santa Creu, així com es fa al Sud de la Península i a d’altres ciutat del Sud d’Itàlia, a les illes mediterrànies i també molt present a llatinoamèrica.


Un bon exemple a Catalunya són la festivitat de El Vendrell, Cornellà de Llobregat, l’any passat Mataró o també aquest any Hospitalet de Llobregat, organitzada per infants de confraries i germandats. I com no la festa d'algunes ciutats com la Festa Major de Figures que es remunta a 1819, però hi ha constància de la seva existència al s. XV, o de pobles com La LLacuna des de 1986.
Infants amb el tabernacle de la Santa Creu, maig de 1910. Mataró.

Però més enllà d'aquest actes processionals i festes popular, la festa de la Santa Creu encara és molt present a vil·les i pobles. En alguns encara es conserva la tradició de conmemorar la troballa de la Veracreu per Santa Elena i se li dóna un to festiviu amb l'entrada de la primavera. Per això es fan aplecs, benediccions dels termes municipals anant fins a les Creus de Terme, engalanament floral de creus a portes d'algunes cases.

També en algunes es fa la festa de l'arbre, que la tradició indica que era una festa pagana anterior a la festa de la Santa Creu, però els segles han fussionat en alguns indrets. 

Més informació: