Avui és Divendres de Dolors

La nit de Dolors en una imatge de la Setmana Santa de Mataró 2016. Font :Comissió Setmana Santa.
 La Setmana Santa a Catalunya té el seu començament el Divendres de Dolors. Una diada que es remunta a la presència i importància a pobles i ciutats de Catalunya de la mà de les Congregacions dels Dolors i era el dia quan la festivitat a la Mare de Déu tenia lloc. Posteriorment es va moure al setembre però el to d'inici, d'anunci dels Dolors de Maria, de presència de les congregacions amb la Mare de Déu es va conservar.
 
I als nostres dies han arribat moltes d'aquelles tricentenàries congregacions i processons que amb el temps han coexistit amb d'altres congregacions com eren les de la Puríssima Sang, cossos de portants, maniples, confraries, gremis....
 
Avui dia a Catalunya formalment comença la Setmana Santa.  I amb aquest pòrtic se celebren arreu del Principat la Processó del Gremi de Pagesos de Tarragona, i les processons penitencials, de la Verge o dels Dolors a Vic, Montcada i Reixac, Besalú, Amer, Banyoles, Mieres, Bellpuig, Peralada... i també a Mataró.

I a Mataró hi ha des de la recuperació de les actuals processons la de Maria al Peu de la Creu que organitza la Confraria de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors. Una Processó que surt de la Basílica Mil·lenària de Santa Maria i es desplaça fins a la Casa Germandat té al barri de Rocafonda de la ciutat. Una processó de negre,  al peu de la Creu. Consulteu horari i recorregut.

I també a Mataró, però Dimarts Sant i la Nit del Silenci de Dijous Sant, la Venerable Congregació dels Dolors, amb 324 anys d'història, oferirà el recuperar i barroc acte de la Vestició de la Mare de Déu i participarà en la processó amb les antigues confraries de la ciutat.

Potser t'agraden aquestes entrades