Les Saetes es posen de "moda" a Mataró


L'any que ve farà 30 anys que les Saetes van tornar a sonar a Mataró. A les darreres processons de 1968-1969 alguna oració cantada es va sentir pels carrers de Mataró dedicat a algun dels misteris que tenien un petit accent més del Sud. Però aquesta oració cantada, improvitzada, devoció i tradició d'un poble com la va anomenar Machado van callar a Mataró.
 
Va ser al 1988 quan la Hermandad Ntro. P. Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza va impulsar un modest, senzill però participat concurs de Saetas al Parc de Can Tuñí, que amb el temps es convertiría amb l'actual Matinal de Saetas i que fins l'any 2013 va acollir també el pregó de Setmana Santa.
 
També des de la recuperació de les processons van començar els cantaors a expressar-me i les Saetes es van convertir també en un element d'algunes processons. Fins i tot algunes ja tenien el lloc de cada any on es cantava o el cantaor que sempre demanava al capatàs quin era el millor momento per a fer-ho. I com no, també alguns llargs debats en el sinus de la Comissió de Setmana Santa sobre si aquestes o no arrelentien el seguici.
 
Sigui el que sigui avui dia formen part de la realitat confrare i processional de Mataró, i des de l'any 2013 cases cultural i regionals s'han animat a dedicar-ne un esdeveniment cultural a les mateixes. Un exemple es té en lACA Hdad La Harmonia, el Círculo Flamenco o en l'associació de Rodeños que han anat conformat actes sobre aquesta devoció popular.
 
Doncs, enguany  l'Associació Cultural  Andaluza Hermandad la Harmonia comptarà entre els actes del seu aniversari  un certamen de Saetes, que en aquesta ocasió fa ja l'onzena edició i la dedicarà en aquesta a la Verge de la Soledat.

Serà el dissabte 25 de març a les 21:00 a la seu de l'entitat.
 

Potser t'agraden aquestes entrades