La Processó de Les Santes 2016

Membres de la Sala Cabanyes amb Mn. Sebastià Taltavull i mn. Segimón García
 acompanyant les relíquies de les Santes. foto: Antoni Blanch (instagram)
 
Us oferim en aquest post algunes imatges de la processó de les Santes 2016 del book d'instagram d'Antoni Blanc.
En aquesta edició 2016 del dia de Glòria de Les Santes, l'entitat encarregada de portar les relíquies ha estat la Sala Cabanyes que és noticia aquest any. Ho ha estat tant pel seu centenari com entitat i per haver rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.  Val a dir també, que els Pastorets de Mataró, també de la Sala Cabanyes, a més de ser una obra de referencia del teatre català és des del 1.981 patrimoni cultural de Mataró.  Les desfilades dels Armats de Mataró i la Processó de Divendres Sant també van ser declarades patrimoni cultural de Mataró.
Després d'una meravellosa Missa de prop de 3 hores hereva del gran Mossèn Blanch, qui la va composar i escriure, s'inicià la petita processó des del Fossar Xic fins a la porta de la Basílica Mil·lenària de Santa Maria.

Sortint del Fossar Xic. foto: R. Radó (instagram)
Allà la tradició i el ritual marca la rebuda per l'Àliga, figura institucional de la ciutat de Mataró, la qual fa reverència en nom de la ciutat a les relíquies de les seves patrones. Acte seguit els Capgrossos de Mataró eleven un pilar  i en el moment que l'anxaneta aixeca el braç direcció al cel, s'enceta una gran volada de coloms. La processó continua fins a l'altar major de Santa Maria i les figures i comparses continuen fins l'Ajuntament, però fan una aturada en el carrer d'en Pujol dins a l'Altar de les Santes, on la tradició interpretà que van néixer Santa Juliana i Semproniana. 
Aquest recorregut de la Processó és l’instaurat fa uns quants anys des del Patronat de les Santes de Mataró. A la tarda, la Passada dels gegants i capgrossos si que emula i recorda el gran recorregut que es feia a l’antigor d’aquesta processó.
Probablement en el futur aquesta processó de les Santes, tan esperada i únic moment que les relíquies de les patrones de Mataró fan la processó al carrer, vagin fins a l’altar del carrer on van néixer, darrera del seguici  per tornar a l’interior del Temple.


Potser t'agraden aquestes entrades