Els antincs pentitents de les processons de Mataró.

Penitents de Mataró a la Processó de Divendres Sant amb escut Puríssima Sang.
 Principis anys 50. Font: Salvador Domínguez
A l'antigor a Mataró, no hi havia grans diferències entre els penitents. Eren aquelles persones que vestien vesta i cucurulla completament negre i amb rigorós silencia i austeritat acompanyaven el seguici dels Misteris.
Dibuix d'un penitent de Mataró any 1958.
El Dijous Sant era el dia que processionava la Venerable Congregació dels Dolors i els carrers s'omplien d'aquest penitents que portaven creus, d'altres una corona d'espines, inclús alguna calavera com a reminiscència de la processó de Dimecres de cendra, el Dolorós Cor de Maria... i sempre darrera de la Creu dels Improperis. La totalitat de penitents portava en mà o la túnica-vesta l'escut de la congregació. Molts d'aquests penitents a part de la creu portaven un cinturó d'espart del qual en sortien dos grans cadenes que arrossegaven pel carrer encorbats pel gran pes de les mateixes.  Amb temps dels tramvies anaven persones amb vares per desencallar les cadenes que quedaven atrapades en els vials.
El Divendres Sant era el dia de la Puríssima Sang de Jesucrist. En aquesta processó eren els mateixos penitents però canviaven l'escut en el seu acompanyament del Sant Crist.

Amb l'homegenïtzació i concentració a la Processó de Divendres Sant, (processó General de Mataró actual), processionaven junts amb diferents Misteris els mateixos penitents. Això a partir de 1949 va anar conformant un gran seguici on eren present aquests penitents amb grans creus, totalment en negre i arrossegant les llarguísimes cadenes. 

Escuts de penitents any 1958
Amb el naixement de les noves confraries als anys cinquanta això va anar canviant. La Confraria de Jesús Natzarè va trencar el negre penitencial i va incorporar el color morat. Això va crear alguna diferència a la Mataró de després de la Guerra perquè va trencar amb segles de gran austeritat, silenci i foscor. Als pocs anys els penitents de les noves confrareis ja lluïen colors vermellosos en la Coronació d'Espines, vainilles de La Verònica, i algun element verd de l'Esperança. 

Amb la finaltizació de les processons al 1970 aquests penitents negres, carregats amb improperis, creus, cadenes... van desaparéixer de Mataró. 

Potser t'agraden aquestes entrades