Els "calvaris" a Mataró i a Catalunya

Calvari de Mataró 1936. Font. Foto Enric Borràs, arxiu família Borràs. 
Calvari Setmana Santa 1936 a Mataró.
 Font: foto Enric Borràs, arxiu família Borràs.
Els calvaris i les figures de la passió en Diorames va ser introduït a Catalunya de la mà de les associacions de pessebristes, influenciades pel pensament marià i per la influència de terciaris de l’ordre dels franciscans tant presents a principis de segle.

Segons Albert Dresaire (2004) a l’obra “el pessebre a Mataró, història d’una tradició viva” es va viure al primer terç de segle un entusiasme de les associacions de pessebristes que van recuperar algunes tradicions cristianes i en van impulsar de noves. Una d’elles era la construcció de figures de la Passió o Calvaris als anys trenta, que es va sumar als concursos de pessebres que hi havia a Mataró i Barcelona. Aquestes dues ciutats eren de les poques que tenien una associació com a tal abans de la Guerra Civil.  Es va seguir l’impuls de Barcelona “ i  ciutats com Mataró el van superar en la tradició dels calvaris”, i la tradició dels calvaris es va anar estenent per tot el país.

Jesús és portat al Sepulcre. Diorama de Josep M. Pont.
Font: Associació de Pessebristes de Mataró
Amb aquest impuls es van fer fins i tot exposicions, com la de 1936 al Foment Mataroní, al Círcol Catòlic, a casa de la família Romagosa i a l’Horta Desmai.

Els calvaris van començar com una varietat del pessebre on es representaven en un diorama les escenes de la passió de Jesucrist.

La vida dels calvaris però, no va ser molt llarga. A la mateixa Barcelona, tot i l’impuls amb Mataró no van viure més enllà dels anys 60 i a Mataró va acabar desapareixent. Però no va ser així arreu de Catalunya. Un exemple és Sant Joan Despí que va organitzar al 1986 la I Mostra de Calvaris de Catalunya.

Calvari Jesús porta la Creu. diorama de Ramon Romeu 1960.
Font: Associació de Pessebristes de Mataró
Avui dia els calvaris a Mataró es podria dir han desaparegut. Malgrat això encara a la seu de l’Associació de Pessebristes de Mataró hi ha encara figures de Passió de principis de segle que es conserven.

Aquesta tradició però encara és viva a alguns pobles i ciutats que van recollir aquell impuls inicial. Per exemple a Tortosa, en el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa hi ha una exposició fixe de Calvaris, també Lleida en fa algunes vegades exposicions de diorames bíblics de la vida i passió de Jesucrist. També és una tradició avui viva a Sitges, Vilafranca, Rubí durant la Setmana Santa per posar alguns exemples, o al Museu del Pessebre de Montblanc. 
Calvari Setmana Santa 1936 a Mataró. Font: foto Enric Borràs, arxiu família Borràs.
Jesús cau per primera vegada. Diorama de Josep Ibern 1960
Font: Associació de Pessebristes de Mataró

Potser t'agraden aquestes entrades