Carters i patges reials de les confraries

Els reis mags de l'orient ja s'aproven a Betlem. I també a Mataró!


A Catalunya i Espanya encara és viva celebrar l'arribada dels reis mags que van anar a adorar al Rei de Reis, al nen Jesús. Aquesta tradició commemora aquest moment on els reis, uns personatges estrangers i de gran saber,  van van portar un presents present molt simbòlics:  or, encens i mirra al que havia nascut en una menjadora dins d'un portal. 
Amb el temps la tradició els va convertir en reis i representants dels tres continents coneguts, i amb el temps a Espanya es va convertir l'Epifania, la visita dels Reis Mags a l'Infant Diví com un moment familiar i on els més menuts de la casa rebien també un regal d'aquests personatges. 
Avui dia aquesta tradició, que no s'ha deixat trepitjar per l'anglosaxona ni la banalització comercial dels reis, encara és viva a moltes llars cristianes catalanes, a la resta d'Espanya i a Amèrica Llatina.
Dies abans del 6 de gener, els missatges, cartes i patges s'avancen per a parlar amb els menuts, recollir les seves cartes de desitjos i facilitar-les als reis que esperen a les muntanyes per a recordar el dia que van adorar al nen Jesús i fer un present a tots els nens i nenes del món.  A molts pobles i ciutats els reis, anomenats Ses Majestats de l'Orient Melcior, Gaspar i Baltasar la nit anterior fan una entrada festiva i solemne en tant que cavalcada i transmeten la joia i celebració de la vida, que l'infant ha nascut i l'han adorat.

Amb la nit de reis, els menuts deixen sabates, posen als balcons o l'entrada menjar i aigua per als cansats patges i a l'endemà els regals ja són aquí. La gastronomia del dia ha deixat la rosca o roscón de reis també.
A Mataró les confraries des de fa alguns anys també s'han sumat a la celebració. I ho han fet portant als barris de la seva demarcació parroquial els missatges, cartes i patges reials per a que tots els infants puguin fer-los-hi arribar les seves cartes.

Fa anys que les confraries ho feien a tots els barris de la ciutat, però fa anys va ser assumit per d'altres entitats. 

Aquest any en farà 3 que la Coronació d'Espines fa una rua presidida pel carter reial al barri del Palau, juntament amb la comunitat de Sant Pau i l'Associació de veïns. 
També enguany la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza recupera el patge al barri de Cerdanyola, juntament amb l'Associació de veïns i veïnes del barri, i el Sant Sepulcre enceta també aquest camí al barri dels Molins. 


Fitxa:
  • Cerdanyola: Dissabte dia 2 i dilluns dia 4, de les 18:00 a les 20:30 a la Casa Germandat, carrer Rosselló 12-14
  • El Palau: Diumenge dia 3 a partir de les 10:00 al parc del Palau
  • Molins: Diumenge dia 3 a partir de les 12:00 a la Casa Germandat, carrer Creu Roja, 18.