Els escuts de Mataró VI: La Verònica

Escut de la Confraria de la Verònica de Mataró.
Escut dels Salesians dissenyat
per  Sant Juan Bosco
La Confraria de la Ve Βερενίκη  que significa Berenice que és una evolució del macedoni que significa la que porta la victòria. prové tant del nom grec Bereniche, com la conjunció de les paraules en llatí vero icon. Aquesta icona es va popularitzar a Espanya i Itàlia al s. XII apareixen a diversos llocs la icona del mocador de la Verònica, la Santa Faz o el Santo Rostro. En aquell temps a la Vero Icon també es van afegir d'altres com la Sabana Santa o el Sant Sudari.

La Verònica, és una de les més antigues que actualment processionen a Mataró, ja que es va fundar l'any 1952, a iniciativa del director del Col·legi Salesià D. Ricardo Nacher. Es va basar en el Misteri de la Verònica, de la veritable icona o rostre de Jesús. Què tot i que surt explícitament al Nou Testament n'hi ha tota una interpretació posterior sobre les dones de Jerusalem que van rentar la cara de Jesús. "El teu rostre buscaré Senyor, no m'amaguis el teu rostre " (Sal, 8-9).  El nom de la Verònica  s'ha dit que és una evolució del llatí vera icon, que amb el temps va passar a dir-se Verònica en tanc que nom i en aquesta recerca del veritable rostre de Jesús. Ara bé l'etimologia, hi ha qui diu, prové del grec 

L'escut de la Verònica de Mataró: Al ser una confraria creada en el sinus de la família salesiana, i amb posterioritat assumida per antics alumnes de l'escola, manté en essència la influència de l'escut salesià que el propi Sant Juan Bosco va dissenyar i emprava en el seus documents. Ara bé, amb el temps els col·legis salesians i l'ordre salesiana utilitza també i amb més presència la cara Santt  Joan Bosco o el mateix amb dos nois. A partir de 1992, amb el nou impuls de les confraries els antics alumnes de la mà del director salesià de l'escola van decidir un nou emblema mantenint l'àncora de l'escut i envoltant-la amb un mocador, el que va netejar el rostre de Jesús. 
Anagrama iniciat l'any 2010. 
L'àncora és un símbol de l'art paleocristià que emula la fortalesa de l'esperit, rigidesa i fortalesa... Davant els mar, les incerteses i el mal temps l'àncora fixa i es fa forta. I al final de tot, la salvació.

Com s'ha dit el mocador és allà on queda el rostre de Jesús, la seva empremta, el seu rostre durant la Passió i el moment on Jesús es compadeix de les dones i els hi diu que plorin pels seus fills. Un mocador com a símbol universal de la Verònica.

L'any 2010 la Confraria de la Verònica, amb motiu del Vè congrés català de confraries, germandats i congregacions que es faria a Mataró va posar a les seves túniques un escut corporatiu on en un oval hi havia la les lletres amb el nom de la Confraria i en el centre un brodat amb el rostre de Jesús amb la corona d'espines, el rostre de Jesús sobre un mocador blanc gravat. Des d'aleshores ha adoptat aquest escut també com a oficial. 

Potser t'agraden aquestes entrades