Bona diada de Sant Magí, copatró de Tarragona

Sant Magí. pintura s. XVIII Portal del Carro, Tarragona
Avui dia 19 d'agost se celebra la festa de Sant Magí, patró de Tarragona juntament amb Santa Tecla.
Ahir van entrar de manera solemne les aigües de Sant Magí de Brufaganya a la ciutat. La festivitat ha començat. 

Segons la tradició, Sant Magí va néixer a Tarraco el s. III després de Crist ( tot i que hi ha qui diu que era nascut a Borgonya). Es va convertir en ermità i es va retirar a una cova al nord de Brufaganya on actualment hi ha Pontils, durant una trentena d'anys.  
Amb l'arribada a Tarragona del prefecte  de Dacià es va iniciar una persecució als cristians tot seguint les indicacions de l'emperador Maximià.

El prefecte tarragoní veient que Magí l'ermità convertia molta gent al cristianisme va decidir d'anar a buscar-lo i el va empresonar.  Diu la tradició que uns àngels li van obrir les portes i li van trencar les cadenes així poden escapar el Sant sortint pel portal anomenat del Carro de Tarragona.  Quan l'emperador Dacià va donar ordres de perseguir-los els soldats que  el van anar a buscar es van tornar cecs o van morir, per tant cap podia arribar fins la cova on s'amagava. Com altres soldats van sortir per altres portals van arribar a la cova de Brufaganya i allà el van flagel·lar amb tanta força que els seus captors van acabar cansats. 
Li van dir al Sant que si els donava aigua pel cansament d'apalliçar-lo el deixarien tranquil. Sant Magí va donar tres cops amb el seu gaiató sobre la roca viva i va començar a rajar aigua fresca. Després de beure i descansar els soldats el van matar.  Segons la tradició aquest moment va ser entre el 296 i el 306 després de Crist. Mil anys després es va construir un temple en el seu honor. Avui dia encara raja l'aigua i el temple continua fent funcions parroquials. 
Sant Magí de Bufraganya
Es diu que l'aigua d'aquesta font si es veu guareix les malalties si s'invoca la protecció de Sant Magí.
Aquesta és l'aigua que any rere any es porta a Tarragona amb motiu de la festivitat. 


Hi ha a més, un altre moment en la història que es remunta a la guerra del francès el dia 19 d'agost de 1813.  Els francesos van decidir marxar de Tarragona després d'haver aconseguit fer-se amb la ciutat després d'un setge de 56 dies al 1811. Abans però, segons diu la llegenda, la matinada de Sant Magí van col·locar 23 mines en diferents edificis per fer explotar la ciutat. En van explotar totes menys la que estava en el fortí de Sant Magí on hi havia una capella dedicada al Sant. Aquests barrils de pólvora mai van esclatar.  Els francesos van destrossar gran part del patrimoni històric romà de Tarragona, i van respectar només la Catedral en virtut d'un acord amb el canonge Huyà i el capità de les tropes napoleòniques. 

Avui dia encara existeix la  Confraria de Sant Magí de Barcelona  amb seu a Santa Maria del Mar, que participa de la Setmana Santa Tarragonina i dóna difusió de la vida del Sant Màrtir. 

Potser t'agraden aquestes entrades