Entrevista d'Avui. Isabel Noé.

Us oferim en aquesta ocasió la reproducció de l'entrevista del totmataro.cat a Isabel Noé, Hermana Mayor de la Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza. 
Aquesta entrevista, junt amb d'altres reportatges sortiran demà en la versió impresa. 


A vegades, la religió separa. En moltes d’altres, uneix. Però sobretot, la religió forma part de la tradició cultural d’un país. L’arribada d’immigrants de l’interior d’Espanya durant la dècada dels anys 60 va enriquir la cultura mataronina, fent possible el naixement de diverses confraries que configurarien les processons d’una Setmana Santa situada entre les més importants de Catalunya.
Isabel Noé és ‘Hermana Mayor’ de Mataró. Des del primer dia ha format part de la  Hermandad de Nuestro Padre Jesús de Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza. Recorda que “l’any 1987 anàvem al Via Crucis de Santa Maria i aleshores vam decidir comprar un Nazareno”, imatge que van anar a beneir a les Caputxines, davant la negativa dels capellans. El van guardar mig any a casa dels seus pares, fins que van trobar-li un local al barri de Cerdanyola, on van constituir la germandat. “De seguida es va apuntar gent i vam considerar que calia que aquest pas sortís al carrer”, assegura.
Noé s’hi va implicar a fons des del primer dia. El 1999 la germandat va decidir comprar una Mare de Déu de l’Esperança. “Me’n van fer padrina, una cosa que sempre m’ha fet molta il·lusió”. Ara, Noé és “hermana mayor”, un títol que ostenta amb orgull i que li fa recordar “com m’omple formar part d’aquesta germandat”, que ha vist néixer i créixer. Per a ella, és com casa seva: “Cosim les túniques, les capes, tot el que calgui i per a mi això, és la meva vida, no sé què faria si m’ho traguessin”.
Avui, aquesta confraria és una de les més grans de Mataró i Noé ho corrobora, ja que explica que “ràpidament congreguem 300 persones entre costaleros, portants de la Mare de Déu, la banda i els penitents”. És un espai més de la Setmana Santa mataronina que, de moment, té garantit el seu futur, tal com explica Noé: “Tenim molt jovent implicat i això és positiu perquè no perdrem la tradició”. Per a Noé, “és imprescindible que els més petits sàpiguen què és la Setmana Santa i les imatges que hi apareixen, perquè és bo conèixer la religió, forma part de la nostra història”.
“La gent es volca en la Setmana Santa; estic segura que la processó de Divendres Sant mou més de 5.000 persones” ( entre els que surten, familiars, propers....)
Patrimoni únic
Les processons mataronines són cada vegada més seguides per tothom. La del Prendiment guanya adeptes cada any que passa i la del Divendres Sant congrega milers de persones al llarg del seu recorregut. “Crec que tenim una Setmana Santa com cal, encara que sempre queden coses per fer”, assegura Noé, que valora especialment el reconeixement que l’Ajuntament va fer a la processó del Divendres Sant, “declarant-la Patrimoni de la Ciutat”. Noé assegura que “la gent s’hi bolca perquè genera molts sentiments i tant pels que hi som a dins com pels que vénen només a veure-ho, emociona”. Un clar exemple, per a Noé, són els mateixos costaleros de la imatge de Nuestro Padre Jesús Nazareno: “Són els peus de Jesús, el porten carregat a les espatlles, a l’interior del misteri. L’emoció que senten allà dins els fa sortir plorant”, afirma.   

Potser t'agraden aquestes entrades