Entrevista d'Avui a en Jaume Castells.


Jaume castells ornamentant la imatge del Nen Jesús
Avui parlem amb en Jaume Castells i Nierga. 
En Jaume, com és sabut, és membre fundador de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors i en va ser el primer Confrare Major. Impulsor en els primers moments de la Setmana Santa Mataronina, sempre ha estat vinculat de forma molt activa i darrerament ha posat en marxa una proposta que un dia va fer.

Jaume d'on surt aquesta idea de portar a Mataró una Processó del Nen Jesús de Praga?
Fa temps que a les processons de Mataró molts nens i nenes jugaven al pati de Santa Maria fent veure que portaven un misteri mentre els seus pares preparaven i ornamentaven els Misteris.  
Em va venir al cap poder fer com d'altres ciutats amb les anomenades "processons xiques". En aquest sentit vaig recordar que a la ciutat es feia abans de la Guerra i era una processó organitzada i realitzada per nois i noies.

És una tradició que ja existia a Mataró?
Si com he mencionat. Existia un convent Carmelità de Tereses a l'actual plaça de es Tereses i era d'allà on sortia la Processó pel Centre de la ciutat. Aquesta tradició però es va anar perdent i va acabar desapareixent. Ara bé, era molt arrelada i amb alt i baixos al llarg del temps perquè la imatge del Nen Jesús de Praga era molt i molt present a l'entrada de les cases catalanes, com encara en alguna es pot veure avui dia. 
I perquè recuperar-la ara? I amb quins objectius?
Mira més que una recuperació és una proposta per a facilitar als menuts del món confrare formació i ser partícips i ser actors d'una processó. Molts dels que ara tiren de les confraries són joves i han crescut en aquest món. Ara aquest tenen fills i filles de 4, 6, 10 anys i aquesta processó és un espai central per als infants i que més bé que fer-ho amb l'Infant Diví.  Ara amb aquesta Processó poden passar de jugar com feien i fan mentre els pares i mares es preparen - i que esperem que continuïn fent-, a ser ells els que l'organitzen, els que assagen i els portants. 
És una altra processó que es consolidarà a la ciutat com va ser en el seu dia El Carme, la Inmaculada....
Esperem que sigui així, aquesta és la idea. De fet avui dia tenim processons i actes molt molt consolidats que sembla que s'hagin fet tota la vida, i de fet no tenen més de 20 anys des que es fan. En relació a la processó del Nen Jesús de Praga té un calendari molt elàstic ja que es celebra en dies diferents a d'altres ciutats espanyoles.  A Praga s'estila la primera setmana de Juny i em volgut que sigui amb aquest calendari. En el nostre cas és un mes abans del Carme, i pot ser l'inici del curs estival dels confrares tant petits com els seus pares i mares.
Segur que tindrà molt bona acollida. Allà ens hi veurem i continuarem treballant plegats. 

Un dels grups de nens fent un assaig .

Fitxa de la Processó:
Diumenge 15 de juny a partir de les 11:00 des del Convent de les Caputxines de Mataró.

Potser t'agraden aquestes entrades