Entrevista d'Avui Jordi Romagosa, capità manaia

El capità manaia obrirà la Processó de Divendres Sant
25 vegada de la participació dels Armats a la Processó General. 
Els Armats al Prendiment 2014.

Aquest cap de setmana hem celebrat el pòrtic de la Setmana Santa a Mataró. Un cap de setmana intens amb el pregó, via crucis, la imposició de medalles confrares, la matinal de Saetes i el Prendiment on han participat també el Armats. Aquests dies hi haurà també un volum important d'actes, entre ells un central per als armats que és l'Homenatge a la ciutat, què trobarem aquest anys?

El Capità manaia dirigint la tropa al Prendiment.
Sens dubte, l’Homenatge a la Ciutat és l’acte més multitudinari dels que presentem els Armats en solitari. Sempre és un acte complicat d’organitzar i preparar, i les evolucions són més complicades que les que fem habitualment durant el recorregut de les processons, bàsicament per qüestions d’espai. Per tant acostumem a presentar quadres dissenyats recentment en comparació als que desenvolupem, per exemple, a la processó del divendres. Si bé l’any passat vam fer un acte d’homenatge als armats que van desfilar sota la bandera recuperada l’any 2010, aquesta temporada tornem a un esquema més clàssic amb l’entrada de tota la formació al recinte, el parlament del Capità Manaia, el quadre de l’Optiada Juvenil, les evolucions de les seccions de llança i estendards i la salutació final. Tot això marcat pel ritme de la nostra de banda de timbals i tambors. Val a dir que aquest any estrenem tres caixes i un tabal nous. 
Ens pots avançar alguna cosa del discurs, quines evolucions.
Aquesta temporada tornem a apostar per presentar tant evolucions més clàssiques com també de les més modernes. Com a moderna, tornarem a desenvolupar el Triangle, que es va estrenar en el mateix recinte l’any 2011. És un quadre vistós pel fet de que les seccions de llança desfilen en un bloc molt compacte. Com a clàssica desenvoluparem el Combat de 3, una evolució més antiga que sí que es pot veure també a les processons. Finalment la tradicional Estrella posarà punt i final a les evolucions de les seccions de llança. L’estrella també és una evolució de les clàssiques, si bé els canvis en la formació, tant a nivell de nombre d’efectius com en els colors de les túniques de la tropa, han obligat a modificar-ne la seva estructura. L’esquema de la actual és de l’any 2010. En tot això ens ajudaran els integrants dels Signums o estendards romans. L’Optíada Juvenil representarà també la seva evolució. Poques agrupacions poden presentar una evolució dels integrants més petits i la nostra és una d’elles.

Fa dies avançàvem el nom del banderer d'honor. Què és el Banderer d’Honor i qui és... 
La figura del Banderer d’Honor és crea l’any 1988 i amb ella es pretén fer un homenatge a un Armat que ja no està en actiu o bé a alguna persona estretament vinculada a la nostra entitat. És escollit per la Junta Directiva en base als candidats proposats pel propis integrants de la Junta.
Malgrat el que algú es pugui arribar a pensar, el Banderer d’Honor no es vesteix d’armat i no desfila en cap dels actes de Setmana Santa.
La seva participació se centra en dos actes importants. El primer és en la Missa en honor de la nostra patrona, la Mare de Déu dels Dolors. En aquest acte el Banderer d’Honor és l’encarregat de dipositar la Bandera al costat de l’altar, on romandrà exposada fins el Dijous Sant en cas de que no hi hagi cap sortida del maniple. Com que des de l’any 2010, els Armats participem a la processó del Prendiment, la Bandera és retirada i tornada a dipositar per tal de que pugui presidir la desfilada del diumenge de Rams.
El segon és el Dijous Sant al davant de Santa Maria en l’acte de Recollida de la Bandera. És llavors quan el Banderer d’Honor, acompanyat pel Capità Manaia i altres integrants de la formació i la Junta, entra a la capella dels Dolors a recollir la Bandera que s’hi troba exposada i és l’encarregat de treure-la fora del recinte i lliurar-la al Banderer de la  formació que és qui la portarà durant totes les desfilades de la temporada.
Aquesta temporada el Banderer serà en Just Cabré i Amorós, una persona que va començar a desfilar molt jove a finals dels anys cinquanta i que molts dels armats actuals el recordem com a integrant de la banda des de la recuperació de l’any 1981 fins l’any 1998 quan va deixar de desfilar per motius de salut.

I el divendres Sant, el paper del capità en iniciar la processó, com és aquest paper.
Des que sóc capità, aquesta serà la meva cinquena temporada, hem adoptat de comú acord la tradició de demanar l’autorització a l’autoritat pertinent per començar l’acte concret. Per tant, en nom de i representant a totes les confraries i germandats participants demano el permís per iniciar la processó. És el mateix esquema que fem servir els armats a l’acte d’Homenatge a la Ciutat, tot demanant al sr. Alcalde, l’autorització per començar les evolucions. Segons tinc entès, aquesta tradició va començar a la Trobada d’Armats de Girona de l’any 1990. En aquell acte el capità Xavier Pelàez (a.c.s.) va demanar de forma improvisada al sr. Manel Mas, alcalde aleshores i que es trobava a l’acte, el permís per actuar. La resposta inspirada va ser la frase típica ‘Endavant Armats’ que els nostres alcaldes han fet seva també amb lleugeres variacions. És una tradició simpàtica que portem a terme a totes les sortides i que ha generat anècdotes curioses. No sóc conscient de si altres agrupacions ho fan. Aplicar-la a l’inici de la processó de forma general i representant a tots els assistents em sembla una opció correcte per anar definint i diferenciant la nostra Processó General. A més per molts armats, jo també m’incloc, serà una desfilada diferent ja que participarem per 25a vegada a la Processó General des de la seva recuperació i autorització de l’Església el 13 d’abril de 1990, Divendres Sant.

Potser t'agraden aquestes entrades