Entrevista d'Avui. Javier Lechuga pregoner 2014


Parlem amb Javier Lechuga Sánchez, pregoner de la Setmana Santa de Mataró 2014.

El pregoner escollit és una persona que des del 8 anys surt en processó a la ciutat de Mataró, ha format part de la Junta Gestora i ha estat Hermano Mayor de la Hermandad Ntro. Padre Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza de Mataró del 2010 al 2013, actualment és membre del Consell Arxiprestal de Mataró i membre de la Comissió de Setmana Santa.

Aquest any, després de 23 edicions, la germandat organitzadora del pregó, la Hermandad Ntro. Padre Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza ha decidit canviar el format del pregó; vers fer-se en el Parc de Cerdanyola previ a la Matinal de Saetas el Diumenge de Rams es farà el Dissabte de Passió i a l’interior de la Parròquia de Maria Auxiliadora en un acte exclusiu.

A què es deu aquest canvi de format després de tants anys i en un acte tan consolidat?
Fa temps que ens voltava pel cap la idea de canvia l’emplaçament del Pregó. Volíem que fos un acte més solemne, en un emplaçament on el públic pugui escoltar atentament el missatge que es vol transmetre i desvincular-ho de la Matinal de Saetas, que s’ha convertit en un punt de trobada dels confrares abans de començar els actes processionals. I malgrat escoltar-se Saetas sempre ha tingut un accent de retrobada i inclús mig festiu.
Aquest pregó sempre ha estat organitzat per la nostra Hermandad des d’un principi, però sempre hem pensat que és un acte de totes les confraries, germandats i Armats, ja que és un acte on es parla de la nostra Setmana Santa, la de tots els confrares, el de tota la ciutat.
Aquest any a més el pregó comptarà amb un conductor, que seguint les tradicions d’altres ciutats, serà el pregoner de l’any passat i comptarà també amb la Banda de Tambores y Cornetas que també hi participarà en algun moment determinat.
Moment del Pregó 2013 al Parc de Cerdanyola.
...això vol dir que probablement hi hagi més canvis en properes edicions?
Tot està per veure, però crec que estaria molt bé que el pregones fos escollit de forma conjunta per la Comissió, ja que fins el moment sempre ha estat proposat per la Junta de Govern de la nostra Hermandad. Però no us penseu que escombrem per a casa; ens el contrari, hem tingut pregoners com presidents d’altres confraries, periodistes, poetes, presidents del Consell General, co-president de la Comissió...i aquests pregoners i pregoneres ens han fet un pregó per a tots.
Un pregó per a tots, i ens podria avançar quin serà el seu missatge o què hi trobarem?
Bé, no voldria desvetllar l’encant i misteri previ a un pregó. Aquest és un element que crea també una mica de reserva. Dir una cosa nova sempre és una exigència; i més quan hi ha tantes edicions i ciutats que en fan; però si es fa des de l’interior segur que aporta molt. Feta la pregunta avançaré que en un dels moments tractarà de com viu la Setmana Santa dia a dia, moment a moment, intensitat a intensitat un confrare per a fer-ho entendre a tots aquells i aquells que no viuen tan de prop la Setmana Gran.

I aprofito que tinc la paraula per a convidar a tots els lectors d’aquesta entrevista a que participin, coneguin i visquin la Setmana Santa de Mataró. 

Potser t'agraden aquestes entrades