La Processó General de Divendres Sant Patrimoni Cultural

El sr. Jesús Moya rebent la menció.
El dissabte 25 de maig de 2013 és un altre dia per a recordar. En aquest dia es va celebrar l'acte institucional d'atorgament a la Processó General de Divendres Sant Patrimoni Cultural de la ciutat de Mataró.
Membres de la Comissió de Setmana Santa i representants institucionals.

L'acte es va realitzar al Saló de Plens de l'Ajuntament de Mataró, lloc on fa segles estava situada la capella a Santa Magdalena, i va comptar amb la presència dels regidors i regidores de l'Ajuntament, l'Alcalde de la ciutat, el Director General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el president del Consell General de Confraries i Germadats, així com els presidents, confrares majors i consiliaris de la Comissió de Setmana Santa de Mataró.

L'historiador Xavier Alarcón.

L'Historiador Xavier Alarcón va oferir una conferència que va recordar l'important llegat de la Setmana Santa a la ciutat des de fa segles. Va fer un recorregut històric d'aquesta expressió vinculant-la als fets dels moments i fent un paral·lelisme amb la mateixa evolució de les institucions públiques locals de la ciutat. Una conferència que va posar de relleu la importància d'aquesta tradició a la ciutat, i va fer tot una sèrie d'exercicis per a contextualitzar-lo en el seu temps i amb símils als moments actuals per a fer-ho més entendible. 

Acaba la conferència l'Alcalde de la ciutat, el sr. Joan Mora va pregar la presència del sr. Jesús Moya, co-president de la Comissió de Setmana Santa, a qui va atorgar la menció que declara la Processó General de Divendres Sant Patrimoni Local sota una pluja d'aplaudiments dels i les presentes.

El sr. Jordi Merino en la seva intervenció.
Acte seguit, el sr. Jordi Merino, co-president de la Comissió, va fer un parlament d'agraïment a la ciutat i a les institucions per aquesta consideració. Va recordar la història d'una tradició fent una efemèride a l'Edicte de Milà, que enguany celebra el seu 1700 aniversari, la figura de l'Abat Oliva en temps d'una Catalunya en gestació, i va agrair a tots els que han precedit a la Comissió de Setmana Santa i els seus impulsors poder celebrar un acte com aquest.  Va remarcar que aquest reconeixement obliga als president i confrares a continuar amb la seva tasca tant rigorosa i a continuar treballant per la solidaritat en uns moments com els actuals. Va indicar que aquesta menció no és ni de la Comissió ni per a la Comissió, ja que és una menció de la ciutat i per a la ciutat.

L'Alcalde de la ciutat va tancar l'acte amb un parlament dedicat als membres de les confraries que tant treballen per la ciutat, i va destacar el perquè la importància a Catalunya de la Processó General de Mataró, així com algunes singularitats i importància d'aquest acte.
Podreu veure totes les imatges de l'acte aquí.