Processó de Dijous Sant

Mentre al Centre de la ciutat se celebra una processó austera, tradicional, silenciosa, d'arrel religiosa catalana... a l'altra part de la ciutat, al barri de Cerdanyola es celebra una Processó d'estil plateresc, amb marxes processionals, ovacionada i cantada; característica del sud de la península.

Aquest darrer estil és el que impregna la Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza en una processó que recorre els carrers del barri de Cerdanyola acompanyat d'una de les confraries més antigues actualment de la ciutat i que és la Confraria de la Verònica composada pels antics alumnes de l'escola Salesians.

Acabats els oficis a la parròquia de Maria Auxiliadora comencen a aparèixer en silenci el seguici processional de la Hermandad pujant per l'Avinguda Gatassa en un complet silenci i organitzats segons sortiran en processó ja que les imatges són a l'interior de la parròquia. 
Tots els confrares van tapats tal i com resa la normativa de la confraria a excepció de la Hermana Mayor i els components de la banda, que en gorra en mà reten homenatge als seus germans confrares en aquest acompanyament silenciós i darrera els estendards dels titulars. 

Al fons es visualitza una columna d'espelmes i ciris. La Verònica ve en processó des de l'escola salesians i s'obre el pas entre el nombrós públic assistent per a posar-se davant mateix de la parròquia.
Se sent una ovació al darrera de la parròquia. La Mare de Déu de l'Esperança ha sortit al carrer i sona l'himne de la marxa reial a la Reina del Cel.  Acte seguit el nombrós públic fa un respectuós silenci i es va obrint pas a la sortida del Nazareno que és portat pels costaleros a genolls fins a la sortida de la parròquia.
Les confraries es reten homenatge i comença la processó de Dijous Sant.

Creu de Guia
Una Processó on va veure una gran sintonia entre les imatges i la banda de música, i on els portants i els costaleros messien  i feien ballar a Jesús i a la seva Mare simulant el pas de la creu per la Via Dolorosa o pel Calvari. Sovint se sentien oracions cantades a través de la fórmula d'una Saeta espontània, o l'aplaudiment del públic a l'esforç dels costaleros o a la mateixa banda de música.

La Verònica obria la Processó pels carrers de Cerdanyola engalonats per a l'ocasió en les balconades i on d'es d'alguns es tiraven pètals de roses i clavells al pas dels Misteris.

A la Casa Germandat es van girar els passos i es va dedicar una oració per a tots aquells que s'encomanen a Jesús, a l'Esperança de la seva Mare, i en el que es va posar l'exemple de la Verònica que va voler eixugar el rostre de Nostre Senyor.  

La Processó va cloure davant de Maria Auxiliadora amb el retrobament o Encuentro de la Mare amb el seu fill i on es van viure moments emotius entre els confrares, costaleros i portants presents per la càrrega, l'esforç i la bellesa del moment.

Us relacionem algunes imatges de la Processó de Dijous Sant del fotògraf Santi Flores:
La Verònica arribant a Maria Auxiliadora des de l'escola Salesians.

mn. Jordi Espí consiliari  i Arxiprest de Mataró donant ànims als costaleros i penitents abans de la processó.

El capatàs donant instruccions als costaleros de Jesús.

El Nazareno sortint de Maria Auxiliadora a genolls dels costaleros.

La Verònica neteja el rostre de Jesús.

El confrare major de la Verònica fent una ofrena floral al Nazareno.

El capatàs de l'Esperança donant instruccions a campana als portants de la Mare de Déu.

Els portants de la Mare de Déu esperant al Nazareno.

Detall del pas de tro del Nazareno presidit per un angelet. 



Estendard de l'Esperança
Banda de Tambores y Cornetas
El Nazareno ballant al so de les marxes processionals.



A continuació us oferim alguns vídeos a la xarxa sobre la Processó de Dijous Sant:

Sortida de la Mare de Déu de l'Esperança del pati de Maria Auxiliadora.


Sortida de la Verònica i el Nazareno de Maria Auxiliadora.


Potser t'agraden aquestes entrades