Solemne processó extraordinària de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors.

Nostra Senyora dels Dolors, titular de la Germandat.

25 anys de devoció a la Mare de Déu dels Dolors

Els germans i germanes de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors i el món confrare de Mataró es va vestir de gala. L’ocasió s’ho mereixia. La Germandat celebrava la seva Processó Extraordinària del seu vint-i-cinquè aniversari fundacional, i oferia al poble de Mataró i als cristians un acte solemne a l’alçada de l’efemèride.
El pas a l'interior de la Basílica.
Aquesta processó és un dels actes més importants del munt d'activitats i actes litúrgics que la Germandat a organitzat durant l’any 2012. I és per això que totes les germandats, confraries i Armats de Mataró que composen la Comissió de Setmana Santa van voler acompanyar amb els seus estendards i banderes el seguici processional obrint la processó i participar en aquest acte de devoció a la Verge dels Dolors.
Però no només hi havia entitats de la ciutat ni del món de Passió; sinó que també hi van participar germandats de Glòria Mariana i de diversos indrets de l’Arxidiòcesi de Barcelona. Per aquest motiu també hi va assistir el president del Consell General de Confraries i Germandats de la mateixa, sr. Manuel Zamora,  i l’Alcalde la ciutat de Mataró el sr. Joan Mora junt al regidor delegat de participació i cultura.
Després d’una gran foto començà a tocar l’orgue de la Basílica de Santa Maria i el capatàs del pas cridava a iniciar la marxa processional. La Processó va transcorre pels carrers del centre històric de la ciutat de Mataró rememorant les primeres processons en les que participà la Germandat. En aquest recorregut hi van haver diversos moments per al record com va ser el petit homenatge a la família Aimar que els primers anys va ajudar a la germandat i des d’on era el punt de sortida de la processó general el 1987. Una altra aturava va ser davant el castrum dels Armats de Mataró–antiga presó de la ciutat ara convertida en seu social dels Armats i altres entitats ciutadanes. També durant el recorregut van haver-hi diverses aixecades d’honor on persones com el sr. Antoni Vila, president de Càritas, el sr. Jordi Llinàs, president dels Armats o el sr. Manuel Zamora van fer la crida.


La “Dolors “, la mare de Déu, va ser portada per 55 homes i dones en un majestuós pas de pal·li on en la part superior del tàlem es podia veure l’escut de la germandat i la ciutat de Mataró. Tant els varals com el mateix pal·li mostraven tot una sèrie detalla de la vida de Maria i el seu fill Jesús, o la iconografia dels Dolors de Maria.
La Processó va ser acompanyada musicalment per l’Agrupació Musical de la Germandat que durant tot el transcurs va tocar peces tant de glòria com les característiques de la Setmana de Passió.
La Creu de Guia i els estendarts davant la Basílica.
A part del nombrós públic assistent del món confrare d’altres mataronis i mataronines s’apropaven en el tram de la Riera estranyats de veure una solemne processó fora del calendari habitual. Tot i això molts i moltes es van animar a acompanyar durant una estoneta i fins i tot a animar als portants i les portants.
A l’arriba a la Basílica de Santa Maria tots els estendards i banderes vetllaven l’arribada de la Mare de Déu que va fer un gir d’honrament als congregats i va retornar a la Basílica sota la música del centenari orgue que presideix l’entrada.
Abans de donar per acabada la processó commemorativa el seminarista Josep Teixidó va dedicar dos pensaments sobre l’obra de les germandats i la importància de la figura de Maria per als cristians i cristianes.
Acte seguit el nou Germà Major va fer un breu parlament de dedicació i agraïment, i com no de recordatori als germans que els han deixat durant aquests vint-i-cinc anys, i va donar un present a totes les confraries i germandats.



El Pas de pal·li entrant al carrer Nou.

L'orgue tocant a l'entrada de Maria.
Detall de les portants.


Aixecada d'honor davant el lloc on va processionar per primer cop, i davant de la sra. Aimar i l'actual Germà Major.

El fundador de la Germandat  el sr. Jaume Castells acompanyat de l'Alcalde de Mataró i  els regidors municipals.
Detall de la campana de crida sota la M de Maria i dos angelets.