Presentació del Vè Congrés a Perpinyà


Imatge: El castellet de Perpinyà.

Una representació del Vè Comitè es va desplaçar el passat dissabte a Perpinyà, la capital del Rosselló, per a presentar els actes congressuals i establir contacte amb els confrares de la Confraria de la Sanch.  Aquesta Confraria, de gran història i tradició, que es remunta al 1417,  va acollir als membres del Comitè al  château Ducup de St Paul que és la seu episcopal de Perpinyà, on va oferir un dinar de germanor.

Imatge: château Ducup de St Paul

Durant el recorregut d’aquest es va oferir un debat interessant sobre les activitats, l’organització i la implicació dels confrares de la Sanch en pro de la caritat, l’acompanyament a la darrera etapa de la vida i altres dimensions de la vida social des de la fe. 
 
També es va explicar la història de les processons a Perpinyà, que han sabut mantenir-se vives al llarg dels segles a França, i conservant l’essència de les processons del s. XV ja que es coneix l’existència d’aquesta ja al 1417, tal i com us relacionem en el post sobre la Setmana Santa a Perpinyà.

Com a sobretaula del dinar també es va oferir alguna cançó tradicional popular catalana  cantada per en  Francis Arqué, el confrare més antic que processiona des de fa 54 anys a Perpinyà; així com la lectura d’una magnífica poesia escrita l’any 1969 a Port de la Selva per Josep Deloncle, recuperador de la Processó de la Sanch fora de l'Església de Sant Jaume al 1950 i tot un personatge de la història i de la de la catalanitat universal contemporània.

Després del dinar es va presentar la Setmana Santa mataronina i el programa d’actes del congrés. On es va poder veure com les processons de Mataró que es remunten al 1605 avui dia són una fet d'integració i diversitat cultural de diferents formes d'entendre les processons i la Setmana Santa, incorporant-se molts elements nous i moltes zones d'Espanya, així com el manteniment d'elements clàssics catalans, a diferència de l'essència de la processó de la Sanch.


Imatge: Moment de l'acord d'amistat entre les dues ciutats. 


Després de la presentació es va fer una visita a l'Ajuntament de Perpinyà, on al pati de l'edifici i al davant de l'escultura d'Arístides Maillol en Jaume Deloncle, president de la Confraria de la Sanch,  Josep Jubany, le director del Vè  Congrés català de Congregacions, Confraries i Germandats de Setmana Santa, i Jesús Moya com a co-president de la Comissió de Setmana Santa de Mataró van segellar amistat entre la Confraria de la Sanch i la Comissió de Setmana Santa de Mataró.

Imatge: Interior de l'Església de Sant Jaume de Perpinyà.
També es va fer una visita a la magnífica Església de Sant Jaume, una joia de l'art que contempla al seu interior un patrimini cultural i religiós de retaules del gòtic català, del barroc plateresc, de pintures sobre teles del s.XVI i XVI, entre d'altres. 


Imatges de dalt: Entrada a l'Església de Sant Jaume, i vitrall del seu interior on es pot veure  a Sant Vicenç Ferer predicant a Perpinyà i la imatge dels tres cònsols.

Imatge:Detall de l'interior de l'Església on es pot apreciar el lloc de llums i ombres.
Imatge: Altar i retaule de Sant Paule francoi

Més fotos sobre la visita al blog de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors.

Potser t'agraden aquestes entrades